Julkaistu 14.2.2022

Kesäkuvataiteilija –konsepti työllistää taiteilijan kuukausipalkalla

Pii Anttila, Seinäjoen taidehalli

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut on työllistänyt kesäkuvataiteilijan vuodesta 2017 alkaen. Kesäkuvataiteilija tulee osaksi Seinäjoen taidehallin työyhteisöä, joka on osa kaupungin kulttuuripalveluita. Kahden kuukauden mittaisen kesäpestin ideana on palkata uransa alussa oleva kuvataiteilija tekemään omaa taiteellista työtään. Kesäkuvataiteilijan toiminta-alue vaihtelee kaupungissa joka vuosi ja työskentelyn täytyy näkyä kaupunkilaisille tai heidän on voitava osallistua siihen jollain tavoin. Kesäkuvataiteilijan työpesti rahoitetaan Kulttuuripalveluiden kesätyöntekijäbudjetista. Materiaalikulut katetaan Taidehallin oheisohjelmabudjetista. Kun taiteilijan palkkaukseen käytetään tiettyä olemassa olevaa mallia kunnassa, on se helpompi ylläpitää jatkuvana. Tämä merkitsee myös sitä, että Taidehalli ei palkkaa tuotannolliseen työhön kesätyöntekijöitä.

Jokainen kesä on ollut taiteilijan näköinen ja erittäin onnistunut. Julia Kukkonen (2017) toteutti performatiivisia kävelyjä. Kaupunkilaiset saivat lähteä mm. aamuyöstä tuoksukävelylle taiteilijan kanssa. Eetu Kevarinmäki (2018) tuotti hetkellistä julkista taidetta kaupunkitilaan sekä mm. korjautti bussipysäkin, jonka rikkonaisuus vaivasi häntä. Aeon Lux (2019) teki Seinäjoen Avaruuden pääkaupunki -markkinointikampanjasta omannäköisensä ja suunnitteli kaupunkiympäristön olemaan paremmin valmistautunut ufojen tulemiseen, esimerkiksi laittamalla avaruusolioille liikennemerkkejä kaupunkiin. Sofi Häkkinen (2020) työskenteli taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa työhuoneella. Onnekas sattuma -teoskokonaisuudessa yleisö sai antaa ideoita, materiaalia ja impulsseja Häkkisen taiteelliselle työskentelylle. Riikka Gröndahl (2021) kuvasi keskustorilla ihmisistä hiljaisia muotokuvia. Videoteos tallennettiin Seinäjoen Museoiden arkistoon ja näytetään Seinäjoella seuraavan kerran vuonna 2100.

Tänä vuonna 2022 kesäkuvataiteilijan työpesti on neljän kuukauden pituinen, sillä osarahoitus on saatu ympäristöministerin rahoittamasta Itä-Seinäjoki lähiöohjelmasta.  Näin ollen lisärahoitusta voi etsiä myös toimialoja yhdistävistä kehittämishankkeista. Rekry avautuu nyt helmikuussa 2022.

Kesäkuvataiteilijaa odottaa innolla töihin joka kesä. Kaupunkilaiset saavat kokea kuvataiteilijan työnkuvaa moninaisesti ja omaa paikkakuntaansa uusin silmin. Tämä tuo taiteilijan työtä lähemmäs kuntalaisille sekä lisää kaupungin taideohjelmaa kesäisin myös matkailijoille. Seinäjoen taidehallille on ollut tärkeää päästä tekemään työtä taiteilijan kanssa osana tuotantotiimiä. Uran alkuvaiheessa olevat taiteilijat tuovat myös omaa tuoretta näkökulmaa esille taidekentästä ja eri työskentelytavoista.  Taiteilijat näkevät lähempää eri kuntatoimijoiden työnkuvia sekä Seinäjoen taidehallin toimintaa.

Vaikka kuvataiteilijan työ kuukausipalkkaisena kaupungin työntekijänä on uutta ja kokeilevaa, se on toiminut joka vuosi todella hyvin. Seinäjoen taidehallilla on täysi luotto taiteilijan työskentelyprosessiin ja siihen, että taiteilija työskentelee omalla taiteellisella tyylillään. Tämän ansiosta joka kesä kaupunkitilaan saadaan oivaltavia taiteellisia tekoja ja hetkellisiä teoksia tuomaan eloisuutta ja pohdittavaa tuttuun ympäristöömme.

Pii Anttila, taidetuottaja, Seinäjoen taidehalli (Kuva: Katariina Vestergård)



Tutustu edellisiin kesäkuvataiteilijoiden projekteihin:
https://www.seinajoentaidehalli.fi/kesakuvataiteilija-3/



Palaa artikkeleihin