Taiteen tekijät

Spraypullo

Taiteilijana sinulla on oikeus elää työlläsi.

Taiteilijaa kysytään työhön, koska taiteella nähdään arvoa. Työstä kuuluu aina maksaa rahallinen korvaus. Näkyvyys, jalka oven välissä tai pullakahvit eivät korvaa työtuntejasi ja ainutlaatuista osaamistasi.

Uskalla neuvotella ja hinnoitella työsi realistisesti. Näkyvyys ei johda palkallisiin työtilaisuuksiin edes meritoituneimmilla taiteilijoilla niin kauan kuin taidekentällä ylläpidetään palkattoman työn käytäntöjä. Palkkion vaatiminen on reilua muita taiteilijoita kohtaan ja parantaa koko alan toimintaedellytyksiä. 

Luovaa työtä ei voi tehdä 365 päivää vuodessa, mutta toimeentulon on riitettävä koko vuodeksi. Hinnoittele työsi siis suhteessa todelliseen työmäärään ja työpäiviin vuodessa.

Reilun taiteen manifesti -kampanjan Maksamme taiteilijalle -tunnus viestii, että taidetapahtuman tai tilaajan palkkiokäytännöt ovat kunnossa.

Näin edistät reiluja käytäntöjä taiteilijana:

  • Kysy palkkiosta tai tee tarjous tilaajalle heti kättelyssä.
  • Määrittele kirjallisessa sopimuksessa vastuut ja rahalliset korvaukset, kuten palkkio, matka- ja majoituskulut sekä syntyvien kustannusten korvaaminen.
  • Mikäli kyseessä on verokortilla maksettava toimeksianto, ota selvää, onko kyseessä palkkio vai työkorvaus. Jos tilaaja maksaa työkorvausta, sinun tulee huolehtia itse eläkemaksuista ja vakuutuksista.
  • Jos laskutat, laske summaan mukaan materiaalit, juoksevat kulut, palkan sivukulut, kuten eläkevakuutusmaksu, loma- ja mahdollisten sairauspäivien osuus sekä arvonlisävero.

Kampanjasivustolle on koottu esimerkkejä reiluista toimijoista. Mikäli tiedät muita esimerkillisiä taiteen tilaajatahoja, kerro siitä kampanjatiimille: sähköpostiosoite/lomake.

Linkit

Taiteilijan työn tilaamista helpottamaan on tälle sivulle koottu linkkejä eri taiteen alojen palkka- ja palkkiosuosituksiin sekä sopimuspohjiin. Suositukset ovat aina pohjahintoja ja ohjeellisia. Hintaan vaikuttaa valmistelevan työn määrä, esityksen kesto, vaadittava tarpeisto, tekijöiden määrä, sijainti, yleisömäärä, erityisvaatimukset, taiteilijan työuran pituus ja ansioituneisuus.

Jos suositukset koskevat palkkatyötä, huomaa, että laskuttava taiteilija joutuu lisäämään niihin muun muassa arvonlisäveron, eläkevakuutusmaksun, sosiaaliturvamaksun ja työskentelyn kulut, kuten työhuonevuokran, työväline- ja materiaalikulut jne.

Huulet ja rahaa

Jaa: