Taiteen ostajat

Näytä, että olet reilu ostaja!

Taiteilijan toimeentulo muodostuu yleensä monesta palasesta. Myös satunnaiset keikkatyöt ja toimeksiannot sekä puhujapyynnöt ovat osa taiteilijan työtä. Ne eivät siis ole teosten markkinointia tai taiteilijan ”päätyön” ohessa tapahtuvaa vapaaehtoistoimintaa.

Aina, kun ostat taiteilijan ammattiosaamista (kuten esitys tai teos) tai asiantuntijuutta (puheenvuoro tai artikkeli), kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen palkkio.

Reilu taiteen ostaja ei koskaan tarjoa taiteilijalle vastineeksi työstä vain näkyvyyttä. Reiluja palkkioita maksamalla osoitat arvoa taiteilijan työlle ja tuet taiteen pysymistä monipuolisena ja elinvoimaisena.

Näin ostat taiteilijan työtä vastuullisesti:

  • Kun suunnittelet esimerkiksi kulttuuritapahtumaa, budjetoi taiteilijan työn osuus realistisesti jo aluksi. Käytä apuna suosituksia tai tee tarjouspyyntöjä.
  • Ota työtilaisuutta tarjotessasi raha puheeksi heti tai pyydä taiteilijalta tarjous.
  • Laadi korvauksesta ja vastuista kirjallinen sopimus.

Jos suositukset koskevat palkkatyötä, huomaa, että laskuttava taiteilija joutuu lisäämään niihin muun muassa arvonlisäveron, eläkevakuutusmaksun, sosiaaliturvamaksun ja työskentelyn kulut.

Materiaalit

Taiteilijan työn ostamista helpottamaan on tälle sivulle koottu linkkejä eri taiteenalojen palkka- ja palkkiosuosituksiin sekä sopimuspohjiin. Suositukset ovat aina pohjahintoja ja ohjeellisia.

Taiteilijan työmäärästä vain pieni osa näkyy yleisölle. Hintaan vaikuttaa valmistelevan työn määrä, esityksen kesto, vaadittava tarpeisto, tekijöiden määrä, sijainti, yleisömäärä, erityisvaatimukset, taiteilijan työuran pituus ja ansioituneisuus.

Huulet ja rahaa

Sopimuspohjat

Voit käyttää näitä Taiteen edistämiskeskuksen tarjoamia sopimuspohjia apuna erityyppisten sopimusten luonnissa. Taiteenalakohtaisia suosituksia palkkioiden suuruudesta ja muista tarvittavista korvauksista pääset lukemaan alakohtaisten linkkien kautta.

Jaa: