Julkaistu 4.11.2020

Palkkiot kuntoon – Näin se tehdään

Nuoren Voiman Liiton ajatuksia palkkioidennostoprosessin keskeltä

Laura Serkosalo, Reetta Pekkanen ja Anna Borgman, Nuoren Voiman Liitto

Nuoren Voiman Liitto on keskisuuri kirjallisuusjärjestö, jossa on tehty viime vuosina paljon työtä palkkiotasojen nostamiseksi. Työ on vielä kesken, mutta kokosimme nyt kokemustemme pohjalta muutaman vinkin siitä, miten asiaa voi lähestyä. Toivomme, että ajatuksista on apua ja vertaistukea muille, samojen kysymysten kanssa painiskeleville toimijoille.

1. Ilmaistyön kartoitus

Ennen kuin ongelma voidaan ratkaista, täytyy se tunnistaa. Omassa kartoituksessamme huomasimme esimerkiksi tilanteen, jossa pienimuotoinen, ensin vain tilojamme käyttänyt tapahtuma oli otettu osaksi omaa toimintaamme, mutta palkkioasiaa ei ollut pysähdytty miettimään lainkaan. Asiaan havahduttiin, ja se korjattiin.

2. Palkkioiden nostaminen vähä vähältä

Jos palkkakuoppa on syvä, ei palkkioita välttämättä ole mahdollista nostaa kerralla suositusten mukaisiksi. Tilille on vaikea taikoa rahaa, vaikka olisi millainen budjettivelho. Hyvä ratkaisu on alkaa nostaa palkkioita vähän kerrallaan – pienikin kohennus on askel oikeaan suuntaan.

3. Tekeminen vähemmän

Tähän liittyy vaikeutensa: taiteen kentällä on totuttu tekemään pienellä rahalla mahdollisimman paljon, ja toiminnan vähentäminen voi näyttää rahoittajien silmissä epäilyttävältä. Joissakin asioissa supistaminen voi kuitenkin olla kannattavaa. Esimerkiksi kirjallisuustapahtumien ohjelmistoa on mahdollista miettiä ja suunnitella myös tältä kannalta; määrän sijaan on usein järkevääkin panostaa sisällön laatuun.

4. Ostopalveluiden kilpailuttaminen

Jos organisaatio käyttää ostopalveluja, ne kannattaa kilpailuttaa – niin saattaa säästää yllättävänkin pitkän pennin. Meillä tällainen toiminto oli esimerkiksi kustantamamme lehden painokulut.

5. Yhteistyöhön hakeutuminen

Etenkin pienten, samalla kentällä ja samojen asioiden puolesta toimivien tahojen voi olla järkevää hakeutua yhteistyöhön. Voisiko esimerkiksi suunniteltu tapahtuma olla osa jonkin toisen toimijan tapahtumakokonaisuutta, johon voi hakea rahoitusta yhdessä?

6. Kurkistus kulman taa

Onko joitakin muita rahoitus- ja yhteistyömuotoja, joita voisitte hyödyntää? Sponsorien etsiminen ja yritysyhteistyöhön hakeutuminen vievät aikaa, ja mittavasti toteutettuna työ vaatisi kalliisti palkattujen ammattilaisten leegion. Aihetta voi kuitenkin lähestyä myös ruohonjuuritasolta: onko kulman takana jokin tuttu liike, jolta voisitte kysyä sponsoriapua tai vaikkapa tiloja tapahtumaa varten?

7. Avoimuus, avoimuus ja avoimuus. Ongelmat eivät koskaan ratkea niitä piilottelemalla. Itse olemme päättäneet lisätä uuden palkkiotaulukkomme avoimesti nettisivuillemme, kun olemme saaneet sen valmiiksi. Tällä on tarkoitus viestiä ja varmistaa, että samasta työstä maksetaan sama palkkio. Näin esiintyjien ei myöskään tarvitse käyttää aikaa arvailuun ja peruspalkkioiden neuvottelemiseen, sillä on jo lähtökohtaisesti selvää, mitä ja millä perusteella tehdystä työstä maksetaan.

8. Pitkäjänteisyys

Ole organisaatiollesi armollinen, prosessi saa viedä aikaa. Ei se meilläkään ole päättynyt, ja se on kestänyt jo kolme vuotta. Vielä tänäkin vuonna on maksettu suosituksia alempia palkkioita, mutta lupaamme, että parempia palkkioita kohti koko ajan mennään!

Kaikki ei silti ole kiinni meistä itsestämme. Myös tuenmyöntäjät voisivat olla tarkkoina: kulttuurin tuki pitäisi saada riittävälle ja kestävälle tasolle, jotta parempia palkkioita on ylipäätään mahdollista maksaa.

Palaa artikkeleihin

Jaa: