Julkaistu 11.1.2021

Reilusti rahaa taiteilijalle

Tommi Nilsson, toiminnanjohtaja, Kuvasto

Reilun taiteen kampanja muistuttaa, että aina, kun tilataan taiteilijan osaamista, kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen korvaus. Kampanja on tähdellinen, sillä taiteilijan korvaus on vielä turhan usein ohitettava este sen sijaan, että se olisi legitiimi huomioon otettava asia. Taiteilijalle maksettava korvaus ei kuitenkaan yleensä aja taidetta käyttävän toimijan taloutta ongelmiin, eikä taloutta pelasteta jättämällä maksamatta taiteilijalle. Sen sijaan investoimalla taiteilijoiden korvauksiin saadaan palveluun tai tuotteeseen laatua. Samalla tuetaan ammattimaista toimintaa ja sen jatkuvuutta.

Taiteilijan tuloihin vaikuttaa myös se, kuinka paljon hänen teoksiaan julkaistaan, näytetään tai muulla tavoin käytetään. Nämä tulot perustuvat tekijänoikeuteen. On syytä muistuttaa, että tekijänoikeusperusteinen tulo on eri asia kuin vaikkapa työpalkkio museonäyttelyn eteen tehdystä työstä. On tilanteita – kuten taidenäyttely, jossa taiteilijan työpanosta ei (teosta lukuun ottamatta) ole, taikka teoksen digitaalinen kopiointi – joissa tekijänoikeuteen perustuva tulo on taiteilijan ainoa mahdollisuus ylipäätään saada tuloa.

Tekijänoikeusjärjestö Kuvasto on kampanjassa mukana erityisesti visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksien edistäjänä. Päämääränämme on vahvistaa käytäntöjä, joissa taiteilija saa teoksensa käytöstä oikeasuhtaisen korvauksen. Kuten kampanja alleviivaa: Kyse on reiluuden ohella taidealan toimintaedellytyksistä.

Tommi Nilsson
Tommi Nilsson on Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry:n toiminnanjohtaja. Kuvaaja: Sara Ahde

 

Palaa artikkeleihin

Jaa: