Julkaistu 27.1.2022

Taiteilija kuukausipalkalla kuntaan – miten onnistutaan?

Mirka Sulander ja Susanna Oversteyns / Lapua

Aisaparin alueen kesätaiteilijat -hanke: mukana Lapua, Kauhava, Evijärvi ja Alajärvi.

  • Miten kuntataiteilija-malleja on rahoitettu?
-Lapua valikoitui hankkeen hallinnoijaksi, sillä meillä on vahva, pitkäaikainen kokemus Leader-hankkeista. Lapualla nimenomaan kulttuuripuoli on kunnostautunut Leader-rahoituksessa. -Leader on maaseudun kehittämisrahaa. Leader-rahoitusta haetaan paikallisesta Leader-ryhmästä. Me Lapualla kuulutaan Leader Aisapariin, jossa on meidän lisäksi viisi muuta kuntaa.
  • Mitä taiteilijan tehtäviin eri malleissa kuuluu?
-Rekrytoinnissa painotettiinkin sitä, että palkataan ammattitaiteilijoita, jotka tekevät selkeästi jotain kuntalaisten kanssa tai kuntalaisille. Haluttiin painottaa yhteisöä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta ja hyvinvointia. -palkattiin kesätaiteilija-projektipäällikkö ja kaksi kesätaiteilijaa. Projektipäällikkö huolehti tiedotuksesta, markkinoinnista, ja hanketyöstä tehden myös kesätaidetta. Projektipäälikkö työskenteli yhteensä 4 kk ja taiteilijat 2 kk. -Jokaisessa kunnassa oli jatkuvasti yhteyshenkilö, mutta paljon taiteilijat jätettiin toteuttamaan hanketta itsenäisesti. Taiteilijoilla oli paljon vapautta työssä.
  • Mitä hyviä ja huonoja puolia kuukausipalkkaiseen malliin liittyy taiteilijan, kunnan tai kunnan asukkaiden kannalta?
-kuntalaiset innostuivat meidän kesätaiteilijoista, osallistuivat innolla työpajoihin ja paitsi että näissä taitelijoiden toimenpideteissä koettiin ehkä kaivattuakin yhteisöllisyyttä, niin mukana oli myös muita tosi arvokkaita puolia: vaalittiin katoavaa kansanperinnettä ja nostettiin esiin alueen osaajia, niin taiteilijoita kuin ihan tavallisia kuntalaisia, joilla on joku huikea oma osaaminen (vihtapajan vetäjä, Etelä-Pohjanmaan elokuvantekijöitä…). -saatiin palkata taiteilijoita työsuhteeseen. Jos lukee 2019 vuonna uudistettua lakia kuntien kulttuuritoiminnasta, niin tässä kesätaiteilijamallissa aika moni asia tuosta laista nousee esiin: hyvinvointi, osallisuus, alueen elinvoimaisuus, asukaslähtöisyys, kulttuuriperinnön ylläpitäminen, saavutettavuus, monipuolisuus ja ammattitaiteilijuuden tukeminen. -Hankkeen isossa roolissa oli myös kirjata ylös hankkeen tuloksia, etenkin niitä hyväksi havaittuja käytäntöjä. Näistä syntyi Kesätaiteilijamalli, lehtinen, johon on kompaktisti kerätty yhteen ajatuksia ja kokemuksia kesätaiteilijuudesta maaseudulla. https://issuu.com/kulttuurikeskusvanhapaukku/docs/kes_taidetta_lakeudella_kooste_021121_one_page_fin -Kuntien rahatilanne on jatkoa ajatellen ongelma, mutta jokainen kunta kun budjetoi vähän, niin saadaan yhdessä taiteilija palkatuksi. Tätä kokeillaan nyt tulevana kesänä yhteistyössä näiden hankkeessa olleiden kuntien kanssa. Toivotaan, että tämä jää meille pysyväksi käytännöksi. Mirka Sulander (ex-kesätaiteilija) Projektipäällikkö, Lapuan kaupungin kulttuuripalvelut Susanna Oversteyns Kulttuuripäällikkö, Lapuan kaupungin kulttuuripalvelut
Palaa artikkeleihin