Du som skapar konst

Som konstnär har du rätt att kunna leva på ditt arbete.
Konstnärer erbjuds arbete, eftersom konsten anses ha ett värde. Den som utför ett arbete ska alltid betalas ersättning i pengar. Synlighet, att få in en fot eller kaffe med bulle ersätter inte dina arbetstimmar och dina unika kunskaper.
Våga förhandla och prissätta ditt arbete realistiskt. Synlighet leder inte till avlönade arbetsmöjligheter ens för meriterade konstnärer så länge konstfältet upprätthåller praxis med oavlönat arbete. Att kräva arvode är rättvist mot andra konstnärer och förbättrar verksamhetsförutsättningarna för hela branschen.
Det går inte att utföra kreativt arbete 365 dagar i året, men inkomsterna måste räcka för hela året. Prissätt alltså ditt arbete i relation till den verkliga arbetsmängden och antalet arbetsdagar i året.
Så här främjar du rättvis praxis som konstnär:
- Fråga om arvodet eller ge beställaren en offert genast.
- Gör upp ett skriftligt avtal för att definiera ansvar och ekonomiska ersättningar, som arvode, rese- och boendekostnader samt ersättning av kostnader som uppstår.
- Om det är fråga om ett uppdrag som betalas med skattekort, ta reda på om det är ett arvode eller en arbetsersättning. Om beställaren betalar arbetsersättning, måste du själv sköta om pensionsavgifter och försäkringar.
- Om du fakturerar uppdragsgivaren, beräkna beloppet så att det inkluderar material, löpande kostnader, lönebikostnader, som pensionsförsäkringsavgift, semester- och eventuella sjukdagars andel samt moms.
Länkar
För att göra beställningen av arbete av konstnärer lättare har vi på denna sida samlat länkar till olika konstarters löne- och arvodesrekommendationer samt avtalsmallar. Rekommendationerna är alltid det lägsta priset och riktgivande. Priset påverkas av mängden förberedande arbete, föreställningens längd, rekvisita som behövs, antalet medverkande, plats, publikmängd, specialkrav, konstnärens karriärlängd och meriter.
Om rekommendationerna gäller lönearbete, observera att den fakturerande konstnären är tvungen att lägga till bland annat mervärdesskatt, pensionsförsäkringsavgift, socialskyddsavgift och arbetskostnader som arbetsrumshyra, verktygs- och materialkostnader, på själva lönen.

- Visuell konst
- Litteratur
- Scenkonst
- Upphovsrätt
- Konstnärens arbete inom social- och hälsovården
- Konstnär inbjuds att tala om sitt arbete, debattera eller föreläsa
Visuell konst
Om du får en beställning på ett verk, ska du ingå ett avtal redan i skissfasen och avtala om skissarvode. Att göra skissen är ett arbete som kräver kunskap och tid. När skissen har godkänts, ingår du utgående från den ett avtal om själva verket. I avtalet ska du definiera tidtabellen, ansvarsfördelningen, arvodets andel samt kostnader för material och annat. Hjälp för den här processen hittar du till exempel i handboken för procentsprincipen.
Beställningsarbete kan kräva att du har möjlighet att fakturera. Det innebär att du ska ha FO-nummer som enskild näringsidkare, någon annan företagsform eller exempelvis att du ingår i ett andelslag. Välj företagsform omsorgsfullt beroende på vilken typ av inkomster du i övrigt har.
Prissätt realistiskt, men med hänsyn till riskerna. Om processen är lång, kan också materialpriserna stiga. I priset ska du räkna in dina löpande kostnader (hyra, el), utrustnings- och materialkostnader, pensionsförsäkring och moms. Avtala detaljerat om kostnaderna för grundarbetet, transport och uppsättning. Du ska kunna täcka också dina lediga dagar och semestrar med ditt arvode.
Om du säljer verket via ett galleri, artotek eller någon annan förmedling ska du också räkna in provisionen i priset. Likaså ska du beakta momsen i priserna. Du kan bli momsskyldig mitt under året.
För illustrationsuppdrag ska du avtala detaljerat om deras användningsrättigheter och prissätt enligt det och enligt hur krävande arbetet är och hur länge det tar.
Utställningsersättning och utställningsarvode:
Om ditt verk väljs till en utställning, har du rätt till utställningsersättning. Utställningsersättning är en upphovsrättslig ersättning för visning av verket som betalas via Kuvasto eller direkt till konstnären. Konstnär som inte är kund hos Kuvasto förhandlar själva om ersättning.
Utställningsarvode är en ersättning eller ett arvode som museet betalar till konstnären för de uppdrag som definieras i utställningsavtalet. Sådana uppdrag är bland annat utställningens planering, upphängning, transport av konstverken och deltagande i utställningens kommunikation, marknadsföring och sidoevenemang, som konstnärsträffar.
- Konstnärsgillet i Finland: Anvisningar för prissätning (på finska)
- Anvisningar och avtalsmall i handboken för procentprincipen (på finska)
- Anvisningar för köp av bildkonst: Konstnärsgillet i Finlands handbok (på finska)
- Utställningsersättning (motsvarar INTE utställningsarvode): Prislista över utställningsersättning (på finska)
- Utställningsarvode Nederländerna
- Utställningsarvode Sverige
Illustration eller grafisk expertis:
Litteratur
Det viktigaste avtalet i författarens arbete är förlagsavtalet och författarförbundet har en heltäckande checklista för det: Författarförbundets förlagsavtalsanvisningar och andra anvisningar
Det finns inga allmängiltiga anvisningar för prissättning av skönlitterära alster (t.ex. dikter eller noveller beställda för ett visst syfte) som beställs av författare. Du kan tillämpa frilansjournalisternas anvisningar på prissättningen och titta på författarförbundets statistik över typiska arvoden för skriftliga arbeten. Bedöm tiden som uppdraget tar realistiskt när du prissätter ditt arbete.
För prissättning av kolumner och andra tidningstexter som beställs av författare gäller frilansjournalisternas anvisningar.
Författarförbundets anvisningar för prissättning av författarens arbete samt statistik över genomsnittliga utbetalade arvoden för skriftliga arbeten: författarförbundets prissättningsanvisningar
Om det är fråga om användning av en existerande text, kan du sköta upphovsrättsärenden och ersättning via Sanasto: Sanasto
Författarförbundets jurist hjälper författare i alla avtalsfrågor kring skrivarbete och användning av texter. Du kan be om råd av förbundets jurist, även om du inte är medlem i förbundet.
När det gäller författarbesök rekommenderas att du i dina arvodesanspråk utgår från Läscentrums taxor eller ber att beställaren sköter beställningen via Läscentrum.
Prissätt ditt besök så att arvodet också täcker tiden det tar att förbereda framträdandet och avtala om reseersättning.
- Frilansjournalisternas anvisningar: Grunder för prissättning (på finska)
- Författarförbundets statistik över genomsnittliga arvoden betalda för skriftligt arbete och anvisningar för prissättning av författares arbete. (på finska)
- Läscentrums prissättning.
Scenkonst
Förhandla modigt om ditt arvode och ingå ett skriftligt avtal över ditt uppdrag. Det är viktigt att också avtala om alla villkor kring föreställningen: föreställningsplatsen, säkerhet, teknik, publikmängd, tid som behövs för att bygga upp föreställningens scen och så vidare. Fackförbundet för teater och media Teme har på sin webbplats egna rekommendationer för professionella inom teater och media. Skådespelare och musiker har egna förbund och rekommendationer via dem.
Du kan för ditt arvode utgå från lönerekommendationerna, men ta även hänsyn till timmarna som krävs för planering och repetition, det konstnärliga och övriga arbetet som produktionen kräver, materialkostnader, lönebikostnader och så vidare.
För fakturering måste du ha ett FO-nummer, det vill säga vara enskild näringsidkare eller ha någon annan form av företag eller du kan ingå i ett andelslag eller annat faktureringskooperativ. Med tanke på att trygga dina framtida inkomster är det viktigt att du väljer företagsform omsorgsfullt och betalar pensions- och arbetslöshetsavgifter samt försäkringar. Du kan få hjälp för valet av företagsform bland annat av Nyföretagarcentralerna.
Dans:
- Du kan också beställa danskonstnärers arbete, danskonst- och kulturens välfärdstjänster via nätverket av regionala danscenter
- Fackförbundet för teater och media Finland
- Lönerekommendation för dans inom den kommersiella branschen (på finska)
Teater- och mediebranschen
- Fackförbundet för teater och media Temes lönerekommendationer (på finska)
- Temes rekommendation för regitariff på amatörteaterfältet (på finska)
- Temes lönerekommendation för regissörer och dramaturger (på finska)
- Temes lönerekommendation för ljud- och ljusdesigners (på finska)
- Temes lönerekommendation för mästare och föreståndare för kostymateljé(på finska)
- Temes rekommendationer för dockteater(på finska)
- Temes rekommendation för teaterinstruktörer (på finska)
- Temes arbetsavtalsmallar (på finska)
- Skådespelarförbundets lönerekommendationer (på finska)
- Musikerförbundets tariffer för restaurangspelningar (på finska)
- Musikerförbundets lönelista (på finska)
- Tariff för direktuppspelning och inspelning (på finska)
- Avtalsmallar för musikskapare (på finska)
- Arbetsavtalsmall för musiker
Evenemangsproduktion:
Upphovsrätt
Om du använder existerande bilder, visuellt material, musik eller litteratur, måste du avtala om upphovsrätten. Kom ihåg att först avtala om användningsrätt och licenser och betala upphovsrättsavgifterna. Olika konstarters upphovsrättsorganisationer hjälper dig i frågor om upphovsrätt.
Konstnär inbjuds att tala om sitt arbete, debattera eller föreläsa
Konstnärerna förbereder sig omsorgsfullt för föreläsningar, diskussionspaneler eller för ledning av verkstäder. I alla dessa tillämpar konstnären sin expertis, sina pedagogiska färdigheter samt exempelvis kunskaper i olika metoder.
Om uppdraget kräver att konstnären fördjupar sig i många olika saker, ska det avspeglas i arvodet.
Konstnärerna är vanligen högt utbildade toppexperter inom sitt område.