Du som beställer konst

Visa att du är en rättvis beställare!
Du kan kommunicera att du förbundit dig till rättvisa arvodes- och avtalspraxis med Maksamme taiteilijalle-märket (Vi betalar konstnären) som ingår i kampanjen Manifestet för rättvis konst.
Konstnärers inkomster består ofta av många bitar. Även sporadiska jobb och uppdrag samt olika framträdanden är en del av konstnärens arbete. De är alltså inte marknadsföring av verk eller frivillig verksamhet som konstnären ägnar sig åt vid sidan av sin ”huvudsyssla”.
Alltid när du beställer en konstnärs yrkeskunskap (t.ex. en föreställning eller ett verk) eller expertis (anförande eller artikel) handlar det om ett arbete som ska ersättas med ett arvode i pengar.
En rättvis beställare av konst erbjuder aldrig konstnären endast synlighet som ersättning för arbetet. Genom att betala rättvisa arvoden visar du att du värdesätter konstnärens arbete och ger ditt stöd till konstens fortsatta mångsidighet och livskraft.
Så här beställer du arbete av en konstnär ansvarsfullt:
- När du planerar exempelvis ett kulturevenemang, budgetera realistiskt för konstnärens arbete från början. Använd rekommendationer som hjälp eller be om offerter.
- Ta upp priset genast när du erbjuder ett uppdrag eller be att konstnären lämnar en offert.
- Gör upp ett skriftligt avtal över ersättningen och ansvarsfördelningen.
Det är bara en liten del av konstnärens arbetsmängd som är synlig för publiken. Därför påverkas priset alltid av mängden förberedande arbete, föreställningens/anförandets längd, rekvisita som behövs, antalet medverkande, plats, publikens storlek och andra specialkrav. Även konstnärens karriärlängd och meriter kan och får avspeglas i arvodet.
För att göra beställningen av arbete av konstnärer lättare har vi på denna sida samlat länkar till olika konstarters löne- och arvodesrekommendationer samt avtalsmallar. Rekommendationerna är alltid det lägsta priset och riktgivande.
Om rekommendationerna gäller lönearbete, observera att den fakturerande konstnären är tvungen att lägga till bland annat mervärdesskatt, pensionsförsäkringsavgift, socialskyddsavgift och arbetskostnader på själva lönen.
Länkar
För att göra beställningen av arbete av konstnärer lättare har vi på denna sida samlat länkar till olika konstarters löne- och arvodesrekommendationer samt avtalsmallar. Rekommendationerna är alltid det lägsta priset och riktgivande. Priset påverkas av mängden förberedande arbete, föreställningens längd, rekvisita som behövs, antalet medverkande, plats, publikmängd, specialkrav, konstnärens karriärlängd och meriter.
Om rekommendationerna gäller lönearbete, observera att den fakturerande konstnären är tvungen att lägga till bland annat mervärdesskatt, pensionsförsäkringsavgift, socialskyddsavgift och arbetskostnader som arbetsrumshyra, verktygs- och materialkostnader, på själva lönen.

- Visuell konst
- Litteratur
- Scenkonst (musik, dans, cirkus, teater)
- Konstnärens arbete inom social- och hälsovården
- Konstnär inbjuds att tala om sitt arbete, debattera eller föreläsa
- Upphovsrätt
Visuell konst
Av en bildkonstnär kan du köpa ett färdigt verk, beställa ett verk eller avtala om att använda ett existerande verk. Ett konstverk är alltid unikt och priset på det kan inte jämföras med konsumtionsvaror.
Vid beställning av ett verk brukar man ingå ett avtal och betala för skissfasen. Att göra skisser är krävande, kreativt arbetet som tar tid. När skissen är godkänd ingås ett separat avtal för genomförandet av själva verket. I avtalet definieras konstnärens arvode och materialkostnader samt ansvar för transport, upphängning, grundarbete och bland annat tidtabellen.
Med priset ska konstnären kunna täcka arbetstimmar, material, arbetsredskap, arbetsrumskostnader och pensionsavgifter, socialskyddsavgifter och andra livets nödvändigheter som finansieras med arbete samt riskerna som skapandet av unika verk medför.
Skapande av utställningsverk och uppbyggnad av utställningen hör till bildkonstnärers arbete, det är inte marknadsföring av arbetet. Utställningsersättning är en upphovsrättslig ersättning för visning av verket som betalas via Kuvasto. Utställningsarvode är ersättning för konstnärens arbete med att skapa verk till en utställning.
Konstnärsgillet i Finland: Anvisningar för prissätning
Beställning av konstverk exempelvis till en offentlig lokal:
- Anvisningar och avtalsmall i handboken för procentprincipen (på finska)
- Anvisningar för köp av bildkonst: Konstnärsgillet i Finlands handbok (på finska)
- Utställningsersättning (motsvarar INTE utställningsarvode): Prislista över utställningsersättning (på finska)
- Utställningsarvode Nederländerna
- Utställningsarvode Sverige
- Illustration eller grafisk expertis:
- Grafias anvisningar för prissättning av grafisk design och illustration (på finska)
- Grafias anvisningar för köpare av visuell design
Litteratur
Det finns inga allmängiltiga anvisningar för prissättning av skönlitterära alster (t.ex. dikter eller noveller beställda för ett visst syfte) som beställs av författare. Du kan tillämpa frilansjournalisternas anvisningar på prissättningen och titta på författarförbundets statistik över typiska arvoden för skriftliga arbeten. Om du är osäker på vad ett lämpligt pris kan vara, be att skribenten lämnar en offert.
För prissättning av kolumner och andra tidningstexter som beställs av författare gäller frilansjournalisternas anvisningar.
Läscentrum förmedlar författarbesök till kulturevenemang, skolor och andra tillställningar. När du beställer ett författarbesök av Läscentrum, får författaren korrekt ersättning för sitt arbete och Läscentrum ingår ett avtal om framträdandet med författaren för din del. Om du själv beställer ett besök direkt av författaren, rekommenderas det att du även då följer prissättningen som Läscentrum fastställt och som är allmänt känd inom branschen.
Frilansjournalisternas anvisningar: Grunder för prissättning
Författarförbundets statistik över genomsnittliga arvoden betalda för skriftligt arbete och anvisningar för prissättning av författares arbete.
- Frilansjournalisternas anvisningar: Grunder för prissättning (på finska)
- Författarförbundets statistik över genomsnittliga arvoden betalda för skriftligt arbete och anvisningar för prissättning av författares arbete. (på finska)
Scenkonst (musik, dans, cirkus, teater)
När du beställer arbete av en yrkeskonstnär inom teater, dans, musik eller cirkus ska du tänka på att föreställningens längd inte definierar värdet på arbetsinsatsen. Det är viktigt att också avtala om alla villkor kring föreställningen: föreställningsplatsen, säkerhet, teknik, publikmängd, tid som behövs för att bygga upp föreställningens scen och så vidare. Fackförbundet för teater och media Teme har på sin webbplats egna rekommendationer för olika professionella inom teater och media, bland annat dansare, cirkuskonstnärer, regissörer, ljud- och ljusdesigners och teaterinstruktörer. Musikerförbundet har egna rekommendationer för musiker. Skådespelarna hör till skådespelarförbundet.
Arvodet kan utgå från förbundets lönerekommendationer, med hänsyn till timmarna som krävs för planering och repetition, det konstnärliga och övriga arbetet som produktionen kräver, materialkostnader, lönebikostnader och så vidare. En scenkonstproduktion kräver ofta arbetsinsatser av många olika yrkesgrupper.
Dans:
Du kan också beställa danskonstnärers arbete, danskonst- och kulturens välfärdstjänster via nätverket av regionala danscenter
- Fackförbundet för teater och media Finland
- Lönerekommendation för dans inom den kommersiella branschen (på finska)
Teater- och mediebranschen
- Fackförbundet för teater och media Temes lönerekommendationer (på finska)
- Temes rekommendation för regitariff på amatörteaterfältet (på finska)
- Temes lönerekommendation för regissörer och dramaturger (på finska)
- Temes lönerekommendation för ljud- och ljusdesigners (på finska)
- Temes lönerekommendation för mästare och föreståndare för kostymateljé(på finska)
- Temes rekommendationer för dockteater(på finska)
- Temes rekommendation för teaterinstruktörer (på finska)
- Temes arbetsavtalsmallar (på finska)
- Lönerekommendationer för skådespelare (på finska)
- Skådespelarförbundets lönerekommendationer för reklamer (på finska)
- Skådespelarförbundets lönerekommendationer för film- och TV-arbete (på finska)
- Skådespelarförbundets lönerekommendationer för icke-kommersiella inspelningar (på finska)
- Musikerförbundets tariffer för restaurangspelningar (på finska)
- Musikerförbundets lönelista (på finska)
- Tariff för direktuppspelning och inspelning (på finska)
- Avtalsmallar för musikskapare (på finska)
- Arbetsavtalsmall för musiker (på finska)
Evenemangsproduktion:
- Temes lönerekommendation för producenter (på finska)
- TAKUs lönerekommendationer och guider (på finska)
Konstnär inbjuds att tala om sitt arbete, debattera eller föreläsa
Konstnärerna förbereder sig omsorgsfullt för föreläsningar, diskussionspaneler eller för ledning av verkstäder. I alla dessa tillämpar konstnären sin expertis, sina pedagogiska färdigheter samt exempelvis kunskaper i olika metoder.
Om uppdraget kräver att konstnären fördjupar sig i många olika saker, ska det avspeglas i arvodet.
Konstnärerna är vanligen högt utbildade toppexperter inom sitt område.
Upphovsrätt
Om du använder existerande bilder, visuellt material, musik eller litteratur, måste du avtala om upphovsrätten. Kom ihåg att först avtala om användningsrätt och licenser och betala upphovsrättsavgifterna. Olika konstarters upphovsrättsorganisationer hjälper dig i frågor om upphovsrätt.
Visuellt material
Visuellt material och avtalsmallar finns på Kampanjsidan
Med i kampanj
- Aaltokoski company
- Arts Management Helsinki
- AVEK
- Arja Tiili dance co.
- Aura of Puppets
- Compañia Kaari & Roni Martin
- Feminist Culture House
- Finlands filmtiftelse
- Freelancemuusikot ry
- Finlands svenska författareförening
- Forum Artis
- G Livelab Tampere
- G Livelab Helsinki
- Gigle
- Itä-Suomen tanssin aluekeskusLäntinen tanssin aluekeskus
- Kajaanin kaupunginteatteri
- Kommunförbundet
- Kokonainen festivaali
- KO-KOO-MO
- Kopiosto
- Konsertcentralen
- Kulta ry
- Lukukeskus
- Läntinen tanssin aluekeskus
- Lönnströms konstmuseum
- Mamia company
- Muu ry
- Muurlan opisto
- Muu ry
- Muusikkojen liitto
- Nuoren Voiman Liitto
- Nihil Interit
- Osuuskunta Canadantuijat
- Pirkanmaan tanssin keskus
- Piste Kollektiivi
- Pohjoinen valokuvakeskus
- Pro Artibus
- Punavuoren kamarimusiikkiyhdistys
- Routa company
- Sanasto
- Suomen kirjailijaliitto
- Suomen kuvanveistäjäliitto ry
- Suomen kuvataidejärjestöjen liitto
- Suomen Musiikintekijät
- Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat
- Suomen näyttelijäliitto
- Suomen säveltäjät ry
- Suomen taiteilijaseura ry
- Suomen valotaiteen seura FLASH
- Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU
- Taidekaupunki Mänttä-Vilppula
- Taiteen edistämiskeskus
- Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto
- Tanssiteatteri Auraco
- Teosto musiikin tekijänoikeusjärjestö
- Tero Saarinen company
- Tusby